Ιδρυτές - Ιστορία του ιδρύματος


Card image

Εσθήρ Γκανή 1912 - 1999 - Ιωσήφ Γκανής 1893 – 1962


Η Εσθήρ Γκανή, το γένος Ισαάκ και Άστρο Μπαρούχ, γεννήθηκε το 1912 στην Άρτα και πέθανε στα Γιάννινα τον Δεκέμβριο του 1999.

Εγκαταστάθηκε στα Γιάννινα το 1936 μετά τον πρώτο γάμο της με τον Ιακώβ Γκαμπαϊ. Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944 συνελήφθη μαζί με τον σύζυγό της και άλλους 1900 περίπου Εβραίους των Ιωαννίνων και μεταφέρθηκε στα κολαστήρια των στρατοπέδων συγκεντρώσεως Άουσβιτς – Μπιργκενάου.

Εκεί παρέμεινε για ένα περίπου χρόνο κατά την διάρκεια του οποίου υπέστη ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια και είδε τον σύζυγό της και τους άλλους συγγενείς και φίλους της να θανατώνονται στους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια. Επέζησε. Η κατάσταση όμως της υγείας της κατά την απελευθέρωση της ήταν άθλια. Βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου. Παραλήφθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ο οποίος την οδήγησε σε νοσοκομείο της Σουηδίας για νοσηλεία και περίθαλψη. Εκεί μετά από παραμονή 18 μηνών και αποκατάσταση της υγείας της επέστρεψε στα Γιάννινα.

Το 1950 ήλθε σε δεύτερο γάμο με τον Ιωσήφ Γκανή ο οποίος είχε κατορθώσει να αποφύγει την σύλληψη καταφεύγοντας στην Αθήνα ύστερα από συστάσεις Χριστιανών φίλων του. Ο Ιωσήφ πέθανε το 1962 και άφησε την περιουσία του στην Εσθήρ. Παρά τις ταλαιπωρίες της η Εσθήρ Γκανή διατήρησε την ανθρωπιά και την αγάπη για τον τόπο της. Με διαθήκη συνέστησε Ίδρυμα με την επωνυμία « Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» συνεχίζοντας την παράδοση της Ηπειρωτικής Ευποιίας και κατέταξε έτσι τον εαυτό της στην χορεία των ηπειρωτών Ευεργετών.Σκοποί του ιδρύματος

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συμβολή και η συμμετοχή του στις πολιτιστικές και επιστημονικές δραστηριότητες της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών και της περιοχής του νομού Ιωαννίνων με την οργάνωση ή συνδιοργάνωση συναυλιών, εκθέσεων, εκδόσεων, παραστάσεων κ.λ.π

Επίσης με τη χορήγηση υποτροφιών και τη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών, εφόσον τα οικονομικά του το επιτρέπουν, σύμφωνα με τον νόμο και τον οργανισμό λειτουργίας του Ιδρύματος.

Ώρες λειτουργίας
Card image

Δευτέρα - Παρασκευή 9.00πμ - 14.00 μμ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ - 9.00 μμ